Cine suntem

Asociatia Romana in Domeniul Explozivilor si Ingineriei Impuscarilor, creata in iulie 2015, este o asociatie neguvernamentala, nonprofit si apolitica.

Scopul ARDE este reprezentarea unitara a intereselor membrilor sai in relatiile necomerciale dintre acestia si autoritatile centrale si locale din Romania, precum si internationale, direct implicate in procesele de productie, comercializare (import-export si distributie) si utilizare a explozivilor industriali. ARDE reprezinta unirea principalilor operatori in domeniu din Romania.

Obiectivele ARDE sunt urmatoarele:

*Promovarea standardizarii si armonizarea instruirii referitoare la explozivi in Europa, cuprinzand pregatirea cerintelor standard pentru instruirea privind efectuarea lucrarilor de impuscare: in subteran, la suprafata (exploatari la zi) si a celor speciale, de tipul: impuscari pentru demolare, impuscari sub apa, impuscari in silvicultura si agricultura, impuscarea ghetii si a terenurilor inghetate etc.

*Dezvoltarea de bune practici, armonizarea regulilor si reglementarilor din Uniunea Europeana privind folosirea explozivilor in domeniul civil. Instruirea personalului si forta de munca sunt foarte importante din punctul de vedere al calificarilor necesare si programelor de instruire ale artificierilor, astfel ca certificatele de artificier trebuie sa fie certificate de calitate care atesta ca detinatorul acestuia are competenta si capacitatile necesare acestui domeniu.

*Sustinerea tuturor demersurilor EFEE (European Federation of Explosives Engineers) privind emiterea unui certificat european de artificier.

*Cultivarea imaginii profesiei, dar si a bunelor relatii si a colaborarii cu asociatiile inrudite.

*Sustinerea increderii, competentelor si aspectelor etice si de mediu legate de utilizarea explozivilor.

*Promovarea profesionalismului, siguranta, seriozitatea si legalitatea in toate activitatile legate de utilizarea explozivilor industriali.

*Contactarea autoritatilor direct implicate in procesele de productie, comercializare si utilizare a explozivilor, in scopul prezentarii unui punct de vedere unitar cu privire la legislatia nationala in domeniu.

*Legaturi cu asociatii nationale si internationale de profil in vederea colaborarii cu acestea prin crearea unui cadru de manifestare al membrilor sai in domeniul promovarii experientei proprii, implementarii de noi tehnologii de impuscare si realizarii de propuneri pentru imbunatatirea activitatii lucrative actuale.

*Stabilirea si consolidarea relatiilor de lucru cu asociatiile nationale si internationale inrudite, cu agentiile guvernamentale, cu institutiile academice si orice societate aliata cu obiective comune sau asemanatoare.

*Dezvoltarea de parteneriate cu asociatii si institutii de profil din Romania si din strainatate. Aderarea la retele sau federatii nationale si internationale de profil.